1 din 4 adulți din România suferă de o formă de alergie, iar 1 din 3 copii suferă de rinită alergică. Imunoterapia cu alergen, singura terapie care modifică evoluția bolii alergice

Articol scris de
Adrian Cojocaru

În plin sezon al alergiilor de primăvară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) aduce în discuție importanța accesului la tratamente cu un grad ridicat de eficiență deoarece povara generată de bolile alergice la nivel mondial a crescut în ultimele decenii din cauza factorilor de mediu și a stilului de viață, ajungând să afecteze una din trei persoane, preponderent copii. În prezent, prin complexitatea lor și numărul de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare des ănătate publică a secolului XXI.

La nivel global, până la 30% din populația planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dinte pacienții cu rinită alergică au și astm alergic. În România,una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie și fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică. De asemenea, 1 din 5 copii suferă de astm alergic, iar 1,1 milioane de români adulți au o alergie medicamentoasă.

Masă rotundă cu tema “Viitorul Imunoterapiei cu Alergen în România”

Aproximativ 80% dintre pacienții care folosesc un tratament medicamentos împotriva alergiilor și simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluția bolii către astm alergic. În cazul lor, dar și al altor pacienți este recomandată utilizarea imunoterapiei cu alergen (AIT). Această terapie are o eficiență foarte ridicată, de până la 100%, inclusiv în cazul pacienților alergici la înțepătura de albină. Administrată atât adulților, cât și copiiilor, aceasta împiedică dezvoltarea ulterioară a polialergiilor, dezvoltarea de intoleranțe alimentare și împiedică apariția astmului bronșic.

Imunoterapia cu alergen este utilizată de peste 100 de ani, timp în care a fost permanent dezvoltată și rafinată, fiind în prezent utilizată în întreaga lume în tratamentul uzual al alergicilor. Este o metodă terapeutică specifică bolilor alergice, prin care se administrează pacientului extracte de alergen standardizate, pe cale subcutanată sau orală, pe o durată de cel puțin 3 ani, cu scopul de a induce toleranța și de a reface răspunsul imun normal. Eficacitatea și siguranța imunoterapiei cu alergen au fost demonstrate într-o serie de studii clinice, iar progresele tehnologice au relevat că este singura terapie care modifică evoluția bolii alergice prin reorientarea răspunsului imun al pacientului alergic spre toleranță față de alergenul sensibilizant. În plus, această terapie reduce riscul de reacții alergice severe, amenințătoare de viață. - Carmen Panaitescu - președintele Societății Române de Alergologie și Imunoterapie Clinică
Masă rotundă organizată de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică

Beneficiarii acestei terapii sunt în mod particular:

- pacienții cu afecțiuni alergice respiratorii (la ambrozie, graminee, arbori și acarienii din praful de casă), la care se va obține controlul simptomelor, se va stopa evoluția bolii, se va reduce necesarul de medicație simptomatică și se va asigura  prevenția dezvoltării unor noi sensibilizări

- pacienții alergici la venin de albină, viespe, la care se reduce riscul ulterior de deces prin șoc anafilactic precum și riscul de reacție alergică extinsă recurentă și supărătoare, fiind singura terapie salvatoare de viață

Imunoterapia cu alergen este nu doar că tratează pacienții, ci le poate salva viața. Această terapie funcționează cu o eficiență de până la 100% în foarte multe țări europene, în timp ce în altele nu există încă acces larg pentru pacienți la AIT. Nu doar pacientul suferă din cauza alergiilor, ci întreaga sa familie. Vorbim despre 1 din 4 persoane, dar, în realitate, discutăm despre familii întregi care au nevoie de tratament. Este foarte important ca autoritățile să le faciliteze accesul la această terapie! - Prof. Dr. Maria Jose Torrespreședintele ales al Societății Europene de Alergologie și Imunologie Clinică
Prof. Dr. Maria Jose Torres – președintele ales al Societății Europene de Alergologie și Imunologie Clinică

Cea mai convenabilă utilizare a preparatelor de imunoterapie este cu administrate orală, sub formă de picături, cât și de comprimate sublinguale (SLIT), acestea din urmă fiind cea mai recentă terapie apărută pe piața din România. Comparativ cu costurile pe care le implică medicația dedicată controlului simptomelor, împreună cu cel clasic al rinitei alergice și astmului, analiza balanței cost/eficiență înclină în favoarea imunoterapiei. Mai mult decât atât, lipsa controlului eficient al bolilor alergice respiratorii determină pacienții să-și întrerupă activitatea zilnică, afectându-le foarte mult calitatea vieții.

Sunt pacient alergic de 5 ani. Practic, în lunile de vară nu a fost posibil să-mi exercit meseria, nu am putut cânta. Era imposibil, cu tot sistemul respirator congestionat, ochii curgeau, tot timpul eram sub tratament cu antihistaminice.” - George Proca, pacient alergic, solist al Operei din Timișoara

În practica de zi cu zi, eficiența în tratarea afecțiunilor respiratorii alergice poate fi schimbată în bine, atât pentru medici, cât și pentru pacienți prin luarea în considerare a efectului de modificare a bolii și a disponibilității imunoterapiei cu alergen pentru pacienții din România.

Masă rotundă - Viitorul AIT în România

Dezbaterea despre viitorul AIT în România a avut loc în cadrul Conferinței Naționale a Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică 2024 desfășurată în perioada 4-6 aprilie, în București. La masa rotundă dedicată AIT au participat:

  • Prof. Dr. María José Torres (Universitatea din Malaga, Spania), secretar general al Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (EAACI)
  • Prof. Dr. Marek Jutel (Universitatea din Wroclaw, Polonia), fost președinte EAACI
  • Prof. Dr. Mohamed Shamji (Imperial College London, UK), vicepreședinte EAACI
  • Prof. Dr. Walter Canonica (Universitatea Humanitas, Pieve Emanuele, Italia), fost președinte EAACI
  • Prof. Dr. Ioana Agache (Universitatea Transilvania Brașov), fost președinte EAACI și președinte de onoare SRAIC
  • Prof. Dr. Roxana Bumbăcea (UMF Carol Davila București), fost președinte SRAIC
  • Prof. Dr. Carmen Panaitescu (UMF Victor Babeș Timișoara), președinte SRAIC

Inițiativa Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică SRAIC este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm în preajma Zilei Mondiale a Sănătății, prilejuită de Organizația Mondială a Sănătății, care în acest an se desfășoară sub sloganul “Sănătatea mea, dreptul meu”, tema din acest an fiind aleasă pentru a susține dreptul fiecărui pacient de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, la educație și la informație!

Core Media Hub a fost partener de comunicare al evenimentului "Masă rotundă - Viitorul AIT în România"

Ai o idee sau o propunere de colaborare? Hai să lucrăm împreună!

Dacă propunerea ta nu este în oferta noastră de servicii, nu-i nimic! Programăm o întâlnire, o analizăm și găsim cea mai bună soluție!

Ai o idee sau o propunere de colaborare? Hai să lucrăm împreună!

Suntem deschiși la oameni și idei originale! Ne plac provocările și neplace să ieșim din zona noastră de confort. Dacă propunerea ta nu este în oferta noastră de servicii, nu-i nimic! Programăm o întâlnire, o analizăm și găsim cea mai bună soluție!